PTSD 

PTSD er en lidelse, som nogle der har været ude for meget traumatiske oplevelser kan få. Lidelsen er mest kendt fra soldater eller flygtninge, der har haft voldsomme oplevelser i krige, men der kan være mange andre hændelser, der kan gøre, at man udvikler PTSD. Et kan fx være katastrofer jordskælv, flodbølger eller ulykker eller grusomheder som krig, voldtægt, røveri, overgreb, vold eller tortur. Måske er man selv blevet truet på liv og helbred eller har set andre blive det, uden at kunne forhindre det i at ske. Både børn og voksne kan udvikle PTSD.





 







Hvad er PTSD?

Mennesker med PTSD har haft ekstremt voldsomme oplevelser, som bliver siddende i dem og dukker op længe efter, at faren og frygtelige situationer er overstået. Det kan variere fra uger til måneder efter hændelsen, før tilstanden kommer til udtryk. Mange oplever, at de taumatiske begivenheder kommer tilbage til dem igen og igen. Det kan være som mareridt om natten, flashbacks om dagen eller når der sker ting, der psykologisk kan minde om det. Det kan være bestemte sanseindtryk, der aktivere frygten fx. fyrværkeri, der minder om bombenedslag, eller sælige lyde eller lugte, der kan minde om den traumatiske oplevelse.


Symptomer på PTSD

Nogle af de mest almindelige symptomer på PTSD er:

  • Søvnproblemer og mareridt
  • Flashbacks til de tramatiske hændelser
  • Øget alarmberedskab - følelsen af at være nødt til at være på vagt.
  • Overdrevne reaktioner på små forskrækkelser
  • Undgåelse af ting eller situationer, som minder om den traumatiske hændelse
  • Koncentrationsbesvær
  • Vredesudbrud - manglende impulskontrol
  • Irritabilitet
  • personlighedsændring
  • Følelsestom, fremmed og uengageret i forhold til andre, til aktiviteter eller omgivelser.
  • Stressrelateret adfærd og symptomer
  • undvigende adfærd - isolere sig
  • angst, depression eller misbrug



Hvordan er livet med PTSD?

Når man har PTSD er det almindeligt at føle angst, skyld, skam, tristhed og vrede. Man kan også være voldsomt overfølsom, hvilket kommer til udtryk som søvnproblemer, irritabilitet, vredesudbrud og manglende evne til at klare støj, lys og overraskelser. Hukommelsen og koncentrationsevnen er også forringet, og følelseslivet kan være forandret. Man kan opleve, at det er svært at være i følelsesmæssig kontakt med andre mennesker, og at det er svært at vise og rumme kærlige følelser over for andre. Derfor vil man isolere sig og have svært ved at passe et arbejde eller en uddannelse og sociale aktiviteter. Man kan også have svært ved at befinde sig på steder eller i situationer med mange mennesker.


Angst er en helt central del af PTSD. En person med PTSD oplever verden som et farligt sted og er på vagt. Over for ting, steder, situationer og personer. Skyld er også en hyppig følelse. For mange føler skyld og bebrejder sig selv det, der skete, selvom de objektivt set ikke har grund til at føle skyld. At de overlevede, mens andre måske ikke gjorde. At de ikke råbte højt nok, at de overhovedet gik den vej, eller noget helt tredje. Og de skammer sig over, at de ikke kan lægge tingene bag sig og komme videre i livet. Eller skammer sig over det, de har været udsat for, eller at de ikke handlede anderledes, eller at de måske ikke var i stand til at beskytte andre. Skammen giver lyst til at isolere sig. Men det er afgørende at acceptere, at man gjorde det bedste, man kunne i situationen.


Det er også almindeligt, at man føler sig trist og føler sorg over det, der er sket. Tristheden kan gøre det svært at bygge hverdagen og livet op igen. Og det kan føles lettere og mere trygt at være alene. Vrede følger ofte også med sygdommen, også i situationer, man tidligere ikke lod sig hidse op over. Vreden er tit et udtryk for en tristhed og sorg over det, der er sket.


Mange med PTSD magter ikke det samme, som før de blev syge. De kritiserer sig selv og skammer sig over, at de er blevet afhængige af andre. Og gradvist udvikler mange et dårligere selvværd. Man kan også have svært ved at kende sig selv, fx hvis man reagerer voldsomt eller pludselig overvældes af angst. Har man oplevet grusomheder, kan det være svært at stole på andre, og det kan være utrygt at indgå i en intim følelsesmæssig relation. Mange isolerer sig, og ofte påvirker sygdommen både parforholdet, forholdet til børnene og relationen til familie og venner.



Behandling af PTSD

Terapi

Der er god evidens for, at traumefokuseret psykoterapi kan hjælpe mennesker, som har udviklet en PTSD lidelse. Jo tidligere man kommer i behandling, jo større er muligheden for at lægge traumerne bag sig.


Psykoeudkation/undervisning

Det er en vigtig hjælp for mange, at lære om sygdommen, symptomerne og behandlingen. 


Medicin

Nogle mennesker med PTSD har gavn af antidepressiv eller beroligende medicin. Medicinen kan dog ikke stå alene, men kan være en del af psykoterapeutisk behandling.




"PTSD er en psykisk lidelse, som kan opstå, hvis man har været ude for en traumatisk oplevelse. Det vil sige en meget voldsom eller livstruende begivenhed, hvor man har følt stærk frygt, rædsel eller hjælpeløshed"