TRAUMER ER EN DEL AF LIVET

Traumer er en del af livet, og alle mennesker vil i løbet af deres liv blive konfronteret med en eller flere traumatiske begivenheder. Det betyder langt fra, at alle udvikler psykologiske symptomer som følge af en traumatisk oplevelse. Mange forskellige faktorer kan spille ind, så som personlighed, alder, type af traume, og hvor mange traumer man allerede har med sig i bagagen. Det er dog heller ikke unormalt, at man vælter for en stund, og har brug for hjælp til at komme på benene igen. Heldigvis besidder vi også iboende ressourcer, der kan hjælpe os med at hele og komme ud på den anden side


Selvom det er de færreste, som slipper gennem livet uden at have oplevet en eller anden form for traume, så er det ikke alle negative begivenheder, der falder ind under traumeparaplyen. Somme tider bruges betegnelsen krise i stedet for. Dette skyldes, at ordet traume i de officielle diagnosesystemer stiller krav til nogle ydre omstændigheder så som en konkret trussel mod liv eller fysisk integritet. Andre negative begivenheder, som ikke er livstruende, så som mobning, skilsmisse, eller ubehagelige konflikter fx på arbejdspladsen, kaldes derfor nogle gange for kriser, selvom de kan forårsage de samme belastningsreaktioner og opleves lige så overvældende som et livstruende traume.


Det er vigtigt at forstå, at alle negative livsbegivenheder, hvad enten man kalder dem kriser, traumer eller noget helt tredje, kan give ar på sjælen, men det er mindst lige så vigtigt at forstå, at menneskets krop og nervesystem er naturligt konstrueret til at kunne komme igennem sådanne oplevelser. Ved at lytte til kroppens instinktive budskab og iboende ressourcer, kan man genfinde livsglæden og komme ud på den anden side. Selv meget alvorlige kriser kan give grobund for positiv udvikling, selvom processen sjældent føles sådan.